סכנות חשמל

בטיחות בחשמל

אנרגיה חשמלית הינה אחת מהאנרגיות השימושיות ביותר על פני האדמה. קיימות הרבה מערכות מצילות חיים המבוססות על אנרגיה חשמלית. יחד עם זאת, אנרגיה זו מסוכנת.

 

חשוב להיות מודעים לסכנות הנשקפות מחשמל. במאמר זה, נסקור חלק מהסכנות והדרך להימנעות מהפגיעה מהן.
יזהר כוכבי  הנדסת בטיחות אש.

מהי בטיחות חשמל?

תחום בטיחות בחשמל מורכב מזיהוי גורמי סיכון אגב חשיפה למגע ישיר של גוף האדם עם חשמל, סביבה מסוכנת כתוצאה מחשמל כגון היווצרות שריפה, קירבה יתרה לקשת חשמלית – סכנת קרינה, מכת חשמל \ התחשמלות אשר עלולה להדוף את הקרובים אליה באופן לא מבוקר העלול לפגוע בהם ועוד. לאחר זיהוי גורמי הסיכון – הערכתם ובקרת אופן צמצומם או ביטולם.

 

חלק מהנחיות הבטיחות בחשמל כוללות :  שימוש בכלים מתאימים תקינים ותקניים, לבישת ביגוד מגן מתאים וייעודי כגון ציוד מגן אישי לרתכים, הקפדה על אמצעי זהירות ושמירה על זהירות בעת עבודה עם חשמל. רמת הבטיחות בחשמל קשורה גם להבנת הסיכונים הקשורים לחשמל והפעלת שיטות עבודה מומלצות לתוכנית בטיחות.

דוגמאות לסכנות חשמל

התחשמלות עלולה להתרחש כאשר גוף חי בא במגע עם מערכות חשמל. התחשמלות עלולה לגרום לכוויות קשות, פציעות ואף לדום לב ולמוות.

1. אלמנטים חשמליים חשופים:

כאשר כבלים או רכיבים אחרים נותרים חשופים, ניתן להגיע איתם במגע מאוד בקלות. חלקים חשמליים חשופים תמיד צריכים להיות מכוסים כדי להגן על העובדים מפני התחשמלות.

2. מעגלים בעומס יתר:

עומס יתר הוא מצב בו העומס הקיים גדול מהעומס החשמלי המתוכנן במערכת. מצב ראשון של עומס יתר הינו חיבור של צרכנים בעלי הספק חשמלי הגדול יותר מהעומס של מוליכי החשמל המתוכננים לשאת. מצב של עומס יתר עלול לגרום בסופו להתחממות הרכיבים השונים, בליה של הבידוד ובכך ליצור התחממות חריגה עד כדי שריפה וקצר חשמלי. מצב שני הינו צרכנים בעלי הספק חשמלי מצטבר גדול ביחס להספק החשמלי של מקור האנרגיה כגון שנאים שהינם הצרכנים. מצב כזה עלול לגרום לנזק לצרכנים כתוצאה מהתחממות וקצרים פנימיים.

3. הארקה לא נכונה:

הארקה לא נכונה עלולה לגרום להתחשמלות ולהגביר את הסיכון לשריפה. חשוב לוודא שכל הציוד מותקן כראוי לפני השימוש, בנוסף יש לבדוק אותו באופן קבוע כדי לוודא שאין בעיות כמו בלאי במערכת ההארקה.

 

 

4. כבלי חשמל:

כבלי חשמל משופשפים או פגומים מהווים סכנה בטיחותית חמורה ועלולים להוביל להתחשמלות או שריפה. בדקו תמיד את הכבלים לאיתור נזקים לפני השימוש, והחליפו מיד את כל הפגומים.

 

5. תנאים רטובים:

תנאי רטיבות עלולים להגביר את הסיכון להתחשמלות. השתמשו תמיד בזהירות יתרה בעת עבודה באזורים רטובים.בעבודות חשמל, וודאו בין היתר שכל עובד לובש ביגוד וציוד מגן מתאים, כגון מגפי גומי וכפפות.

סיכום:

שמירה על סביבה בטוחה בעבודה, בין אם מדובר על אתר בנייה או במקום עבודה אחר היא בראש סדר העדיפויות ולכן חשוב לדעת על הימצאותם האפשרית של מפגעי חשמל העלולים להזיק ובכך לזהותם להעריכם ולטפל בהם באופן מקצועי בהכנת תיק שטח. מיפוי גורמי סיכון גם של ציוד חשמלי וגם של סביבת עבודה בה קיימים אלמנטים חשמליים הינו חשוב מאוד. יש לוודא שכל צוות העבודה מבין את מהות עבודתו, אזור עבודתו המוגדר וגם את הסכנות החשמליות אגב ביצועה יחד עם שאר גורמי הסיכון.

 

מאמרים נוספים

חשיבותה של תוכנית בטיחות

לכל עסק צריכה להיות תוכנית בטיחות. תוכנית בטיחות היא מסמך המתאר את הצעדים שהחברה שלכם תנקוט כדי להבטיח את בטיחות העובדים והלקוחות שלכם במקרה חירום.

קרא עוד »

ליעוץ ראשוני ללא התחייבות

השאירו פרטים ואשמח לחזור אליכם

דילוג לתוכן